Historie

Meer dan 50 jaar Scala

Stichting Scala Centrum voor de Kunsten draagt pas sinds 2006 deze naam. De geschiedenis van Scala als instituut gaat terug tot 1960, toen de Stichting Muziekschool Zuid-West Drenthe werd opgericht. Daarvóór was de school een particulier en kleurrijk eenmansbedrijf van Lucas Been, die het in 1946 had overgenomen van Dhr. Schotanus. Eenmaal een stichting kwam de Muziekschool in aanmerking voor rijks- en gemeentesubsidie.
 
Na het overlijden van Lucas Been werd zijn zoon Roelof Been, afgestudeerd als pianist aan het Amsterdams conservatorium, in 1963 directeur. Vanaf 1964 was de muziekschool gehuisvest aan het Zuideinde 108. Er werden al balletlessen gegeven en al gauw kwamen er afdelingen beeldend en drama bij. Niet lang daarna ook een afdeling lichte muziek, die in het hele gebouw goed te horen was. De School groeide uit tot Regionale School voor Musische Vorming (RIMV), de naam die zij tot in 2006 zou dragen. 
 
In 1989 werd Bert Straatman directeur. Hij was sinds 1968 orgeldocent aan het RIMV. Vóór de gemeentelijke herindeling had het RIMV te maken met wel 10 gemeenten, nu met 5. De huisvesting was al jaren een kwestie. De afdeling beeldend en de slagwerkstudio waren tot 2006 gehuisvest in een oud schoolgebouw aan de Heerengracht, dat dringend aan een opknapbeurt toe was. De prachtige, maar veel te kleine ruimte (en ook daar achterstallig onderhoud) in de villa aan het Zuideinde waar muziek- en danslessen werden gegeven was voor alle medewerkers een geliefde plek, maar de vreugde was groot toen in 2006 de verhuizing naar de huidige accommodatie binnen De Plataan aan de Vledderstraat een feit werd, met lokalen die voldoen aan de eisen van de tijd en alle kunstdisciplines onder één dak. 
 
Na de pensionering van Bert Straatman eind 2005, werd Aline Nysingh de nieuwe directeur in een nieuwe fase. Scala heeft tot op de dag van vandaag een plek verworven in het culturele leven van de regio. Scala zorgt voor een gevarieerd aanbod op het gebied van kunsteducatie en daarmee ook voor een stuk continuïteit en kwaliteit voor duizenden leerlingen en cursisten, van jong tot oud. Of ze nu een instrument leren bespelen, zingen in een koor, spelen in een orkest, aan toneel of ballet doen, schilderijen maken of beelden van klei. 
 
In haar bestaan heeft het instituut heel wat bezuinigingen doorstaan én meevallers gekend. Centra als Scala zijn voor een deel afhankelijk van gemeentelijke subsidies en als het economisch klimaat te lijden heeft dan raakt dat ook meteen de culturele sector. Maar creativiteit en vindingrijkheid horen ook bij deze sector. Scala is in beweging. De organisatie is al enkele jaren bezig met vernieuwingen. Die vernieuwingen zijn nodig om ondermeer te kunnen voldoen aan de grote vraag en de wensen van scholen en gemeenten op het gebied van de kunsteducatie Scala verzorgt bijvoorbeeld het kunstmenu op de basisscholen in Meppel). 
 
Er komen drastische bezuinigingen op de culturele sector in Nederland af. Die blijven ook Scala niet bespaard. Bestuur, directie en medewerkers willen de dienstverlening op het gebied van kunst en cultuureducatie aan al haar klanten op een kwalitatief goed peil houden. Scala zal al haar creativiteit, kennis, speelsheid en ervaring hiervoor inzetten.

Na het vertrek van Douwe Zeldenrust is Ton Dohle per 1 oktober 2015 directeur.
 

Agenda


meer agenda >>

Nieuwsbrief


Altijd op de hoogte blijven van de laatste cursussen, nieuws of projecten? Meld je dan nu in voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden >>

Fotoboek

  • Foto's

bekijk onze foto's >>

Online podium

  • Op het online-podium kunt u de beste werken van onze cursisten vinden. Bekijk hier wat door ons wordt gemaakt.

bekijk ons podium >>

Volg ons ook op