Tub Tunes


In deze les is er aandacht voor blaasinstrumenten, naast het  belichten van een aantal van de verschillende domeinen:  muziek maken, zingen, bewegen op muziek, luisteren naar muziek. Er is ruimte om zelf te experimenteren met blazen aan de hand van Tub tunes en zo de techniek van het overblazen te leren en relaties te ontdekken tussen inhoud en toonhoogte. Tub tunes zijn namelijk buisjes die gevuld met water kunnen worden en in een houder een soort panfluit vormen van 5 verschillende tonen. 
Wat er in de les aan de orde komt:
Luisteren:  geluiden laten horen die allemaal met lucht te maken hebben, wat hoor je en hoe ontstaat het geluid? (denk aan scheepstoeter, scheidsrechtersfluitje, fluitketel, enz) Kennen de kinderen nog andere dingen of instrumenten waarop je moet blazen om een toon/geluid te krijgen?

Muziek maken: experimenteren in groepjes met de tub tunes en zo ontdekken hoe het geluid ontstaat/hoe doe je dat en proberen te achterhalen wat de relatie is tussen inhoud en toonhoogte. Nabespreken wat de groepjes ontdekt hebben daarbij aandacht schenken aan de begrippen hoog en laag.

Zingen/maken/bewegen: lied met bewegingen binnen het thema hoog en laag (bijvoorbeeld “de  glijbaan”met bewegingen of “oh als ik een giraf was” een ander thema is uiteraard ook mogelijk)  waarbij een aantal tonen voor en na het lied kunnen worden gespeeld op de tub tunes. Mogelijk ook het gebruik van slaginstrumentjes tijdens het lied.

Luisteren: luisteren naar muziek van en op film kijken naar blaasinstrumenten, bespreken van de instrumenten en één instrument echt bekijken, bespreken en uitproberen. En/of luisteren naar blaasmuziek en hier bewegingsopdrachten bij doen/een dans uitvoeren.

Cursusgegevens

 • Locatie:
  Op school
 • Tijdsduur:
  1 uur
 • Doelgroep:
  Gr. 1 en 2

Stel een vraag


Agenda


meer agenda >>

Nieuwsbrief


Altijd op de hoogte blijven van de laatste cursussen, nieuws of projecten? Meld je dan nu in voor onze nieuwsbrief.


Aanmelden >>

Fotoboek

 • Foto's

bekijk onze foto's >>

Online podium

 • Op het online-podium kunt u de beste werken van onze cursisten vinden. Bekijk hier wat door ons wordt gemaakt.

bekijk ons podium >>

Volg ons ook op